Prawda jest taka, że wszystkie długi biorą swój początek w PRL, kiedy to gierek nabrał zagranicznych pożyczek nie mając szans na ich słatę i wszystko zostało przeżarte. Żeby je spłacać zaciągane były kolejne i kolejne i tak dalej, aż doszliśmy do momentu krytycznego.
Co prawda założenia może i były słuszne, ale wykonanie fatalne.
Takie działania można teraz porównać do tego co się stało w Hiszpanii, kiedy to przeinwestowany zosatał rynek nieruchomości. U gierek jako, że pochodził ze Śląska przeinwestował przemysł ciężki i wydobywczy.
Druga sprawa jest taka, że dzisiejsza Polska odziedziczyła praktycznie cały system z poprzedniego. Chodzi mi tutaj o służbę zdrowia, edukację, sądownictwo, wreszcie zus. O ile nie przejmowano się wydolnością tych struktur w PRL, to te instytucje po prostu nie mają prawa bytu w takiej formie w pańswie o podstawach wolnorykowych.
No prawda jest taka, że idnoktrynacja jest nieodłączną sprawą każdego systemu. Kapitalizm będzie faworyzował prawo silniejszego, socjalizm że wszyscy są równi. Indoktrynacja jest podstawowym narzędziem pozwalającym zachować jako takie nastroje społeczne.
Socjalizm gwarantuje mi jedynie, że sąsiad będzie miał podobną sytuację do mojej. To znaczy, że jak mi będzie hujowo to jemu też.
Do do gwarancji pracy. Super argument. Zobacz jak to jest, że np. kopalnie węgla w stanach mają ~50 górników pracujących na kopalni (znaczy, że w kopalni nie przerwanie pracuje 50 górników) i oni wydobywają dużo więcej węgla niż 3500 tysiąca górników pracujących w polskiej kopalni. To jest właśnie efekt gwarancji zatrudnienia. Nazywa się to ukryte bezrobocie.
Nie rozumiem "naciąganie realiów"· Wytłumacz.
Hmmmm. Nie bardzo wiem jak to skomentować, bo nie wiem czy mówimy o komuźmie utopi czy o komuniźmie realnym.
No właśnie nie poczytaj o tym. Jak stawaliśmy się "wolnym" państwem to zobacz ile wynosił nasz dług na dzień dobry. Jakie wtedy było PKB. To było nie możliwe do spłacenia.
@czarek00
Czysty kapitalizm skończył się w USA dawno temu. Teraz więcej kapitalizmu jest w ,,komunistycznych" Chinach niż tam.
Co do wykarmiania rodziny - pracownik w fabryce Forda mógł utrzymać ze swojej pensji siebie, pięcioro dzieci i żonę. Dziś, w socjaldemokracji, żeby utrzymać choć dwójkę dzieci, musi zagonić żonę do roboty.
Jeżeli chcesz być robolem i żyć bez stresu przez całe życie, dostawać minimalną pensję do utrzymania kilku dzieci i żony, i żeby nikt się ciebie o nic nie czepiał - masz do tego prawo.
Jeżeli chcesz być przedsiębiorcą, zaryzykować, stworzyć rewolucję na rynku i zgarnąć fortunę - również masz do tego prawo, ale jeżeli stracisz nikogo oprócz siebie nie możesz za to winić, bo volenti non fit iniuria.
I w tym miejscu możemy zacząć dyskusję - ale ludzie są źli, wyzyskają mnie, oszukają, co ja biedny zrobię...
No cóż, życie.
Tylko że dzieki tym długom Gierkowskim powstały fabryki, zakłady pracy i nowe mieszkania podczas gdy we wspaniałym Kapiotaliźmie III RP długi są zaciagane na potęge i nie wiadomo w sumie na co ida. I dobrze że Gierek przeinwestował bo dzisiejsi złodzieje u władzy mieli co sprzedawać i nie zadłużali wcześniej Polski tak jak robia to dzisiaj.
Dziwne że w poprzednim ustroju nie czekało się kilka lat w kolejce na zabieg chirurgiczny ,leki były za darmo i to samo się szkolnitcwa tyczy (darmowe studia, stypendia, darmowe akademiki) a tu nagle przewrót dokonał się i okazało się że nie da rady to funkcjonować bo się nie opłaca kapitalistom którzy chcą zapychać swoje kabzy nie licząc sie z resztą społeczeństwa.
Kapitalizm gwarantuje natomiast dobrobyt tylko tym, którzy sami są właścicielami korporacji. Jako szeregowy pracownik w kapitalizmie jestem nikim i nie chroni mnie żadne prawo.
Nie jest to ukryte bezrobocie, jeśli przedsiębiorstwa zarabiają na wydobyciu tyle pieniędzy żeby opłacić pracowników i wyjść na plus. Dopóki tak jest to uważam to za rozsądny i uczciwy układ. Spójrz za to na obecne realia - kasjerka w Lidlu zarabia minimalną krajową, a zapie**ala po 8 godzin dbając o sklep, kasując klientów i użerając się z upierdliwymi ludźmi. Za to taki Pascal i Okrasa za samą reklamę tego sklepu dostali po 3 miliony złotych. Czy ich wizerunek jest naprawdę więcej wart od pracy kasjerki ? Nie sądzę. Wprowadzenie wolnego rynku jeszcze by tą sytuację pogłębiło, bo popularność mogłaby windować ceny do góry, a pracodawcy obniżaliby rzeczywistą wartość pracy.
Prosta sprawa - jak coś jest zależne od wyników to pojawia się kombinowanie. W szkole prywatnej wystarczy robić łatwiejsze sprawdziany, wstawić więcej piątek i już poziom szkoły prywatnej diametralnie wykracza ponad poziom szkoły publicznej.
Co do matur to dużo jeszcze zależy od warunków edukacji czyli mniejsze grupy w szkołach prywatnych, rodzice wymuszający na swoich dzieciach wyniki w nauce(bo jak to tak syn prezesa może mieć średnią 3,2 ?) itp. itd. Poza tym edukacja będzie miała coraz niższy poziom - to nie ulega wątpliwości.
Skoro porównujemy go do utopijnego kapitalizmu to chyba oczywiste o którym mówimy ? Ta dyskusja dotyczy wyłącznie utopii ponieważ za równo realny kapitalizm jak i realny komunizm powoduje chaos i obniżenie warunków życia najniższej warstwy społecznej.
A powiedz mi, jaki dług publiczny jest do spłacenia ? Tego się nie da spłacić i w tej samej sytuacji jest USA, Rosja i Chiny. Są również państwa które z premedytacją powiększają swój dług publiczny jak np. Brazylia, bo po prostu świat nie może pozwolić by ten kraj zbankrutował. Rzecz w tym, że Gierek miał jakiś pomysł na te pieniądze i nie zostały one utopione. Jakie pomysły ma obecna władza na olbrzymie dotacje, które ostatnio pozyskali od UE ? Tusk coś tam pie**oli, ale jest to masło maślane, które wskazuje na to, że nie mają pojęcia na co te pieniądze przeznaczyć(już nie mówiąc o tym, że ta dotacja do hańba dla Polski, a nie sukces tak jak to lansują media).
Kapitalizm gwarantuje natomiast dobrobyt tylko tym, którzy sami są właścicielami korporacji. Jako szeregowy pracownik w kapitalizmie jestem nikim i nie chroni mnie żadne prawo.
Nie jest to ukryte bezrobocie, jeśli przedsiębiorstwa zarabiają na wydobyciu tyle pieniędzy żeby opłacić pracowników i wyjść na plus. Dopóki tak jest to uważam to za rozsądny i uczciwy układ. Spójrz za to na obecne realia - kasjerka w Lidlu zarabia minimalną krajową, a zapie**ala po 8 godzin dbając o sklep, kasując klientów i użerając się z upierdliwymi ludźmi. Za to taki Pascal i Okrasa za samą reklamę tego sklepu dostali po 3 miliony złotych. Czy ich wizerunek jest naprawdę więcej wart od pracy kasjerki ? Nie sądzę. Wprowadzenie wolnego rynku jeszcze by tą sytuację pogłębiło, bo popularność mogłaby windować ceny do góry, a pracodawcy obniżaliby rzeczywistą wartość pracy.
Prosta sprawa - jak coś jest zależne od wyników to pojawia się kombinowanie. W szkole prywatnej wystarczy robić łatwiejsze sprawdziany, wstawić więcej piątek i już poziom szkoły prywatnej diametralnie wykracza ponad poziom szkoły publicznej.
Co do matur to dużo jeszcze zależy od warunków edukacji czyli mniejsze grupy w szkołach prywatnych, rodzice wymuszający na swoich dzieciach wyniki w nauce(bo jak to tak syn prezesa może mieć średnią 3,2 ?) itp. itd. Poza tym edukacja będzie miała coraz niższy poziom - to nie ulega wątpliwości.
Skoro porównujemy go do utopijnego kapitalizmu to chyba oczywiste o którym mówimy ? Ta dyskusja dotyczy wyłącznie utopii ponieważ za równo realny kapitalizm jak i realny komunizm powoduje chaos i obniżenie warunków życia najniższej warstwy społecznej.
A powiedz mi, jaki dług publiczny jest do spłacenia ? Tego się nie da spłacić i w tej samej sytuacji jest USA, Rosja i Chiny. Są również państwa które z premedytacją powiększają swój dług publiczny jak np. Brazylia, bo po prostu świat nie może pozwolić by ten kraj zbankrutował. Rzecz w tym, że Gierek miał jakiś pomysł na te pieniądze i nie zostały one utopione. Jakie pomysły ma obecna władza na olbrzymie dotacje, które ostatnio pozyskali od UE ? Tusk coś tam pie**oli, ale jest to masło maślane, które wskazuje na to, że nie mają pojęcia na co te pieniądze przeznaczyć(już nie mówiąc o tym, że ta dotacja do hańba dla Polski, a nie sukces tak jak to lansują media).
@czarek00
Jeżeli taki milioner straci na giełdzie fortunę, bo źle zainwestował cały swój majątek, to jest to tylko i wyłącznie jego wina. Stracił pieniądze, więc niech chociaż zachowa swoją twarz i pójdzie pracować do tego, kto nie stracił.
Ha ha. No faktycznie od lewaków nie wyzywasz, ale nawet w tym jednym zdaniu wyzywasz od gimbusów. Rozumiem prawo kaliego i hipokryzja na całego, ale twoja sprawa.
Nie będziesz mi życia układał i na pewno nie będziesz mi mówił co mam robić. To tak na przyszłość. A teraz może wyjaśnisz kto ci zarzucał że bronisz komunizmu. Może jakimś cytatem zabłyśniesz? Czekam
O tym to się nie wypowiem z doświadczenia. Na pewno poziom tych usług też był na światowym poziomie, szkoda tylko, że na radzieckim standardzie. Przecież te na te wszystkie rzeczy by Cię było stać. Na zachodzie jak pracuejsz masz ubezpieczenie zdrowotne, zapewniające usługi na o niebo lepszy m poziomie niż standardy radzieckie. Na leki Cię stać. Na studia dzieci oszczędzasz jak na emeryturę. Dodatkowo w usa jest tak, że jak jesteś na prawdę inteligentny to nie musisz się martwić o opłaceniu studiów, bo uczelnie biją się o zdolnych. W najgorszym przypadku bierzesz kredyt, który potem spłacasz i to już ryzyk fizyk. Jak jesteś dupa to te studia Ci nic nie dają i masz garb w postaci kredytu, jak jesteś dobry to spłacasz ten kredyt i nawet za bardzo nie odczuwasz go jako obciązenia.
skoro gimboipawak moze, nie znajac mnie, wyzywac mnie od lewakow to czemu ja nie moge nazwac kogos gimboprawakiem? i kto tu jest hipokryta?
Ciągle tylko USA to USA tamto. Patrz jak teraz jest tu w Polsce. Chyba że tam mieszkasz to gratulacje. Idąc Twoim tokiem myslenia to można powiedzieć że Polska to raj na ziemi bo nie zabijają się bojownicy Tutsi z plemieniem Hutu na ulicach miast, dzieci nie chodzą na strzelnice ćwiczyć strzelanie z ak-47 tylko do przedszkoli i szkół a ludzie nie zarabiają miesięcznie odpowiednika 1 dolara. Ja sie dziwie skąd te narzekania 3 milionów bezrobotnych i tyle samo ludzi żyjacych poniżej minimum socjalnego przecież tu jest wyk***iście.
Ale o co Ci teraz chodzi? To Ty twierdzisz, że socjalizm jest dobry. W Polsce masz socjalizm to znaczy, chyba, że to według Ciebie jest dobrze. Według mnie jest źle, bo ja się wolę porównywać do lepszych odemnie (znajdujących się w lepszej sytuacji) i szukać sposobów, żeby im conajmniej dorównać. Zamiast porównywać się do jakiegoś marginesu światowego.
Poza tym jak chcesz ulepszyć nie mając perspektywy? Trzeba mieć jakieś porównanie.
@ ParalitykDance
Ale po co zapiardalać w liceum wieczorami za stawki jakie mogą zaproponować uczniowi (z 5zł na godzine). Wystarczy każde wakacje wykorzystać na zarobkowy wyjazd za granice i masz dużo większą kasę ale problemem jest co wtedy otwierać - jaki biznes. Trzeba mieć pomysł, znajomości, obycie na rynku, szczęście itd. Nie wszystko wygląda tak kolorowo i to, że zapierdalasz nie zrobi z ciebie przyszłego bogatego biznesmena.
W Polsce BYŁ socjalizm do 1989. Teraz to jest jakiś dziwny Kapitalistyczny mutant sprawiający zubożenie kraju i obywateli na rzecz wąskiej grupy bogaczy.
@ParalitykDance
1.prawidłowy rozwój firmy w polsce, taki jaki przytoczyłeś to nie jest wszechobecna norma, myślisz że tylko ty pracujesz po 12-14h? mało ludzi pracuje tyle? ból dupy detected