O ile zakaz przemieszczania się wprowadzony na początku epidemii był niezgodny z Konstytucją, to rozporządzenie o zakrywaniu ust i nosa takie nie jest .
Obecnie rozporządzenie mówi o zakrywaniu nosa i ust w miejscach publicznych jak sklepy, środki transportu publicznego. Po chuj robić aferę z 10 minutowych zakupów z maską na ryju? Nie można się kurwa poświęcić w imię solidarności z tymi co mają osłabiony system immunologiczny? Trzeba być jebanym zjebem co wierzy, że epidemia wygląda jak apokalipsa zombie.......
ps. mój ojciec jest stary i schorowany i choćby szansa na zarażenie wynosiła 0,01% to gdybym zobaczyła pizdę bez maski w sklepie co dmucha mi na ojca , to nie ręczę za siebie .....
@Aers
Wirus może i jest maleńki, ale nie podróżuje sam lecz w aerozolu śliny (kuleczki wody, kropelki czy jak chcesz to nazwać). A te są jak łatwo się domyślić - nieco większe. Idioto.
Na razie słyszałem o jednym wyroku w sprawie masek, gdzie w sumie sąd uznał że policjanci przegięli. Tyle że co sąd to wyrok. Pajacuje, a za kilka miesięcy będzie dopiero wyrok. Jak sądowi nie podpasuje to go skarze i skończy się rumakowanie. Cymbał nie rozumie, że gdyby teraz okazało się że ma covida to grozi mu już nie grzywna za maseczkę tylko bodajże do pięciu lat więzienia.
Okres od zainfekowania do rozwoju objawów wynosi od 1 do 4 dni. Źródłem zakażenia jesteśmy już na dzień przed pojawieniem się objawów – wtedy może dojść do przeniesienia wirusa na 5 do 20% osób, z którymi mamy kontakt (np. współpracowników). Osoba dorosła zakażona wirusem może go przenosić na innych przez 3 do 5 dni od chwili pojawienia się objawów chorobowych, natomiast dziecko może być źródłem zakażenia nawet przez 7 dni. W początkowej fazie zakażenie może jednak przebiegać bezobjawowo, co dodatkowo sprzyja szerzeniu się wirusa.
Każdy chory na grypę, od zarażenia do pojawienia się objawów, nie ma objawów. dziwne nie?
Zapytaj się kogoś mądrzejszego, albo poszukaj info w necie zanim zrobisz z siebie po raz
Słowo klucz geniuszu bezobjawowy to ( do pojawienia się objawow) czy to w grypie czy nawet po latach w gruźlicy ( w przypadku gruźlicynie ozdrowiejesz cudownie jak w przypadku covid w przeciągu 14 dni), idac dalej czy grypa jest bezobjawowa do momentu wyzrowienia ( jesteś chory i nie masz totalnie żadnych objawów i czujesz się świetnie jak ten piłkarz który zagrał 90min będąc chorym na covid) ?
A teraz troche danych
Nasuwają sie pytania, dlaczego wczeaniej nie bylo paniki?
Część Polaków jest już tak ogłupiona, że entuzjastycznie przyklaskuje działaniom ministra Szumowskiego i rzuca się do gardła każdemu, kto go krytykuje. Oni wierzą, że minister broni ich przed śmiertelnym zagrożeniem, a maseczka to przejaw szacunku dla drugiego człowieka, bo „moja maska chroni ciebie, twoja maska chroni mnie”. Szanowni Państwo, to jest gówno prawda. Wirus jest tak maleńki, że bez problemów śmiga przez maseczkę w tę i z powrotem. Maseczka tak samo zatrzymuje wirusy, jak siatka ogrodowa komary.
Rządzący doskonale o tym wiedzą. Gdyby wierzyli w moc maseczek, to policja i sanepid szalałyby na wiecach wyborczych wlepiając na lewo i prawo mandaty za brak maseczek. Nic takiego nie miało miejsca. Premier Morawiecki (bez maseczki) radośnie obwieszczał, że nie ma się czego bać. Prezydent Duda (bez maseczki) radośnie ściskał się z uczestnikami wieców. Uczestnicy wieców (bez maseczek) kotłowali się w tłumie i było super. Jak to możliwe, że po tym eksperymencie nie ma tysięcy trupów zabitych przez śmiertelny koronawirus? Jak to możliwe, że w szpitalach nie leżą setki pacjentów pod respiratorami?
Powiedz to Holendrom, którzy maski wycofali, ministerstwo zdrowia stwierdziło, że nie ma dowodu, że chronią. No dalej, zaoraj całą Holandię, posłuszny piesku. W Czechach i na Słowacji też to olewają, nikt nigdzie nie nosi. I co? I kurwa nic.
2 147 osób