Pan Dawkins ma swój pogląd na temat religii i ja osobiście pogląd ten szanuje, ponieważ ile ludzi tyle opinii i każdy ma prawo do własnych przemyśleń. Czy się z tym zgadzamy, czy nie to już inna sprawa, ale nie można nikogo obrażać za poglądy, które przedstawia.
Co do kwestii Boga. Jak wspomniano nie ma dowodów na to, że Bóg istnieje, ale skoro mamy myśleć krytycznie to nie ma także dowodów na to, że nie istnieje, bo jak to udowodnić? Naukowcy stawiają hipotezy ale mogą je potwierdzić lub zanegować swoimi dowodami, doświadczeniami itp.
Co do kwestii religii. Najlepiej oddaje to filmik, który pojawił się już na sadisticu, ale nie chce mi się go szukać, więc przytoczę tylko kwestię dotyczącą katolików:
"Jak mamy wierzyć skoro:
budujemy świątynie z przepychem i rozmachem podczas gdy inni głodują itp.
mamy 10 przykazań, więc albo się do nich stosujemy albo nie
nie "kamieniujmy" i nie "palmy na stosie" ludzi, którzy przejawiają inne poglądy - niekoniecznie zgodne z religią
duchowni, którzy powinni dawać przykład czasami okazują się pazerni lub co gorsza okazują się dzieciorobami, pedofilami."
Podsumowując osobiście i wyłącznie według mnie religie zawierają wartości, którymi warto się kierować w swoim życiu, ale ja nie kupuje tej całej otoczki.
Możecie się z tym zgodzić lub nie. Wasza sprawa