Velture napisał/a:
Logiczne, że kierowca nie spodziewał się niczego z prawej strony
I tu się srogo mylisz, przed ruszeniem kierowca ciężarówki ma obowiązek sprawdzić komplet luster plus martwe pole przy swoich drzwiach, gdyby to zrobił, dziewczyna by żyła. Tak że nie, to nie jest logiczne.
Sam jeżdżę dużym i w obawie przed taką sytuacją oczy mam dookoła głowy. Przy prawidłowym ustawieniu wszystkich luster 6 sztuk, martwe pole wbrew pozorom nie jest wcale takie duże, śmiem twierdzić, że widzę dużo więcej niż osobówka, trzeba tylko korzystać w takich sytuacjach z przedniego i bocznego lusterka umieszczonego nad drzwiami pasażera. Dziewczynka była w nich doskonale widoczna.
[ Dodano 2024-06-11, 07:59 ]
Riikko napisał/a:
kurwa rok 2024 a nadal sa ludzie, ktorzy nie wiedza co to martwy kat
Tam akurat nie ma martwego pola, do tego jest piąte i szóste lusterko, jedno nad przednią szybą, drugie nad drzwiami pasażera, oba są skierowane pionowo w dół, widać w nich ok 1.5 metra przestrzeni bezpośrednio przy zderzaku, a właśnie tam była dziewczynka. Kierowca nie sprawdził tego, mimo że miał taki obowiązek. Za niespojrzenie się w te lustra przy ruszaniu oblewa się egzamin na prawo jazdy.
Gdy ruszam w takiej sytuacji, to mam w nosie co się dzieje przede mną, jak wjeżdżam to z przodu jest czysto, za to gapię się w boczne lusterko jak szpak i patrzę czy jakiś artysta pedalarz nie wbił się obok, bo wiem że będę ścinał zakręt.