Ja rozumiem wkurw, o brak pieniędzy, ale... drodzy rodacy tak się spraw nie załatwia. Zakładasz sprawę cywilna w sądzie, po pierwszej rozprawie dostajesz wyrok(dodatkowo wnioskujesz o klauzule natychmiastowej wykonalności- pewnie sąd się do tego przychyli, jeśli wina jest ewidentna) i z tym udajesz się do komornika. Nieuczciwemu zleceniobiorcy oprócz zapłaty za robociznę dojebią jeszcze koszta sądowe i koszta komornicze. Może nie szybka kasa, ale pewna.
Jak przyszli hitlerowcy, Polacy uknuli spisek jak się pozbyć Żydów. Chcąc odzyskać sprzedany majątek ochoczo ruszyli z pomocą co by się zemścić na żydkach i przepuścić ich z niemiecką pomocą przez kominy.
No i mamy żyda. Piękną historię tworzysz która nie istniała, czyżby spisek żydowski.
Generalnie Polacy też ginęli i nie tylko. Szacuje się, że zginęło 140 tys. polaków w obozach.
A ja miałem ostatnio majstra co mi łazienkę robił 7,5 tygodnia ,a umówił się że zrobi w max. 1 tydzień.Na okres remont wynajmowałem mieszkanie,więc kosztów było sporo.I jak takiemu chu..wi zapłacić?Więc nie osądzajmy bo nie znamy sprawy dokładnie a jedynie wypowiedź majstra.
Ja rozumiem wkurw, o brak pieniędzy, ale... drodzy rodacy tak się spraw nie załatwia. Zakładasz sprawę cywilna w sądzie, po pierwszej rozprawie dostajesz wyrok(dodatkowo wnioskujesz o klauzule natychmiastowej wykonalności- pewnie sąd się do tego przychyli, jeśli wina jest ewidentna) i z tym udajesz się do komornika. Nieuczciwemu zleceniobiorcy oprócz zapłaty za robociznę dojebią jeszcze koszta sądowe i koszta komornicze. Może nie szybka kasa, ale pewna. I bez takiego pierdolenia "gdzie ja będę się po sądach włóczył" czy "ile to zajmie czasu, lepiej rozjebać płytki", bo nie żyjemy w Bananolandii czy w jakiejś wiosce klanowej w Afganistanie.
I jeszcze fakt, że na pierwszą rozprawę terminy są po pół roku.
Zapewne jeszcze w grę wchodziła umowa gentlemeńska pomijająca zachłannego polskiego fiskusa i ZUS. Jakby facet miał to opłacić to by już nic nie zarobił.
Dlatego pewnie uznał, że lepsza jest taka kara niż zawracanie sobie dupy w uczciwą walkę.
To wasze pieprzenie o Żydach jest stare jak świat....
Mijają lata, świat się zmienia, rolnictwo znaczy coraz mniej, ...
nagle okazuje się, że najbardziej dochodowe są Żydowskie i Romskie zawody i przedsiębiorstwa.
No to wypieprzyć ich i dać nam, którym nie chciało się kombinować i szukasz sposobów na przeżycie. Pogromik jeden z drugim i będzie super.