Wysłany:
2012-02-18, 16:19
, ID:
989135
3
Zgłoś
@KasHer
Tabliczki...
Po pierwsze nie uważam siebie za idiotę. Fundusze na drogi dali tacy patrioci ja Ty - wszyscy rozbili skarbonki i teraz mamy trochę prostych dróg... Urodziłeś się pewnie w latach 90 i nawet nie pamiętasz jak ten kraj wyglądał za tamtych czasów. Prawda jest taka, że dziś bez funduszy z UE wyglądali byśmy jak Ukraina. Nie ma u nas żadnego konkretnego przemysłu, nie ma ropy, nie ma diamentów (a przynajmniej nie tyle byśmy mogli kozaczyć).
A teraz fakty:
Odcinek autostrady A2 o długości 103 km od Strykowa do Konina został wybudowany w 82% za pieniądze unijne przy ogólnym koszcie 354 mln euro netto, odcinek A4 od Krzywej do Wrocławia o długości 94 kilometrów został wybudowany w 75% za pieniądze unijne przy ogólnym koszcie 175 milionów euro[4]. W najbliższych latach Polska ma dostać około 4,5 mld euro na modernizację kolei.
Do Polski trafiło ponad 29,5 mld euro z budżetu UE. W tym czasie nasze składki przekazane do Unii wyniosły 13,4 mld euro. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego szacuje, że dzięki funduszom unijnym tempo wzrostu PKB w ostatnich latach było wyższe o 0,6–0,9 pkt proc., niż gdybyśmy do Unii nie weszli. Z danych Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej wynika, że w 2003 roku PKB Polski wynosił 43 proc. średniej unijnej, a w 2008 roku już 51 proc.
Mogę wymieniać jeszcze długo. Żal mi tylko, że wdaję się w dyskusję z takim ignorantem jak Ty.
Nie podoba się unia to wypad. Nikt nie każe Ci tutaj siedzieć, ale odpierdol się od barw narodowych.