I tak, kursant czyli gość świeżo przyjęty, zaczynający pracę ma 1950 zł netto + trzynastki i inne dodatki.
gdzie ostatnie miesiące mają pensję zawyżaną tak, żeby emerytura na koniec wynosiła 90% wzwyż przeciętnej pensji.
większość policjantów spotkanych na drodze ma zarobki 3000-4500. 17 zł to abstrakcja.
gdybyś wiedział co piszesz, to nie napisałbyś takich pierdół: kursant w służbie przygotowawczej nie dostaje żadnych "innych dodatków", bo mu nie przysługują. Nie słuchaj tych "znajomych z policji", bo ewidentnie łżą. Jedynym dodatkiem, jaki mogą (ale nie muszą) otrzymać w służbie przygotowawczej jest zwrot kosztów dojazdu od miejsca pełnienia służby (jeżeli policjant zameldowany jest w miejscowości, oddalonej o max godzinę czasu dojazdu komunikacją publiczną). W tym czasie nie przysługuje im ani trzynastka, ani mundurówka. Służba przygotowawcza trwa trzy lata. Jeżeli ktoś Ci powiedział inaczej, to Cię ewidentnie zrobił w chuja. Polecam poczytać ustawę, zamiast patrzeć w internety i słuchać tych "znajomych z policji".
A teraz napiszę Ci jak kształtują się dodatki w służbie mundurowej, bo że Ty nie wiesz jakie herezje wygadujesz, jestem w stanie zrozumieć . Ale że Twoi "koledzy z policji" takie rzeczy Ci opowiadają, to jestem zaskoczony ...
na kwotę uposażenia (czyli wypłaty) składa się:
- podstawa wypłaty-kwota bazowa (stała dla każdego policjanta - ile wynosi? Sprawdź w necie, ja nie pamiętam dokładnie)
- dodatek służbowy (uznaniowy, w zależności od zajmowanego stanowiska i stopnia - na przykład sierżant: od 20 PLN do 500 PLN - zdecydowana większość policjantów ma około 150-200 pln dodatku)
- dodatek za wysługę lat (im więcej, tym lepiej)
- w służbie STAŁEJ (nie słuchaj tych "znajomych z policji", którzy Ci łżą), czyli po 3 latach wysługi dochodzi mundurówka i trzynastka, oraz równoważnik za brak mieszkania (jeżeli mieszkania się nie posiada). I tak:
a) mundurówka (raz do roku)
b) trzynastka (raz do roku)
c) brak mieszkania (około 200 pln miesięcznie)
tak, to była praktyka nagminnie stosowana jeszcze do 2010 roku - szczególnie w niewielkich jednostkach organizacyjnych. Teraz już takiej możliwości nie ma - dlaczego? Sprawdź zmiany w ustawach.
większość policjantów SPOTYKANYCH NA DRODZE (zależy jaki wydział), ma wypłaty rzędu 2500-2700 (prewencja - z racji małej wysługi lat) i 2700-3500 (Ruch Drogowy). Przy czym zaznaczę: tych zarabiających te najniższe z wymienionych kwot, jest 80%. To nie jest "większość".
No i jak już napisałem wyżej - mówię całkiem poważnie: wklej pasek kursanta (ja nie wkleję, bo żadnego kursanta nie znam i nie mam możliwości uzyskania papierka) i zdradź mi miejsca, gdzie ci Twoi koledzy tak zarabiają (też bym prosił o kwitek). Ja zrewanżuję się paskiem dyżurnego z Komendy Miejskiej z miasta wojewódzkiego (aspiranta 13 lat stażu) i referenta Ruchu Drogowego (sierżanta z 12-letnim stażem pracy). Tylko jeden z nich zbliża się wypłatą do 3,500 tyś/pln.