wini30 napisał/a:
na wolności taki bydlak może mieć 20-50lat więc raczej bym go nie zjadł (nie był by pewnie najsmaczniejszy) no i oczywiście szkoda takiego bydlaka zabijać Złowiony, zmierzony, zdjęcie zrobione - z powrotem do wody, to sie chwali. piwo leci
Taki sum jest starszy niż większość sadoli.... przy tej wielkości w Polsce to minimum 50 lat. Czym cieplejszy klimat tym sumy rosną szybciej, u nas żerują (mają przyrosty masy) w zasadzie od kwietnia do listopada a w takiej np ciepłej Hiszpanii rosną przez cały rok.
A zjeść można tylko po co? Mięso bardzo stare, niedobre i pełne metali ciężkich, sum jako drapieżnik akumuluje w swoich tkankach metale ciężkie.
Szacun za wypuszczenie takiego potwora! Oby przeżył (raczej tak, sumy sa wyjątkowo wytrzymałe) i się jeszcze rozmnażał, bo jak widać swietne geny ma.
ps. Mój rekord suma to na razie tylko 130 cm
ale może w tym roku...