@TheGrzywacz Od małego pracuje na roli i nie raz jechałem bez hamulców i raz za dzieciaka mnie złożyło z beczkowozem tak jak kolesia na filmie.
@ Medivith Nabijesz zbiornik powietrza w ciągniku i przyczepie, to u mnie starczy na 5 hamowań i nie ma odpowiedniego ciśnienia by hamulce się wyłączyły albo będą stawiały lekki opór... A po za tym te hamulce tak działają, albo nie hamują w cale albo z całej siły, i nawet pulsacyjne hamowanie nie doświadczonemu kierowcy może doprowadzić do zatrzymania się zestawu.
Wiem że to jest taki paradoks ale 1 obwodowy układ hamulcowy tak działa (najpopularniejszy w rolnictwie). Gdy mamy w przewodzie ciśnienie ok 4bar hamulce nie działają a gdy naciśniemy hamulec/odepnie się przyczepa i rozerwie się przewód hamulcowy, ciśnienie w przewodzie spada i automatyczny mechanizm sprężone powietrze ze zbiornika w przyczepie przekieruje do hamulców. Natomiast gdy ciśnienie w przewodzie znowu wzrośnie, hamulce się zwalniają a powietrze z przewodu trafia do zbiornika(uzupełnia się ubytek powietrza po ostatnim hamowaniu)
Już nie będę wam tłumaczył o układach hamulcowych, bo są 2, 3 przewodowe. Hydrauliczne, hydrauliczno/pneumatyczne, knorry (nie kostki rosołowe
) itd.