MudPie, nie wiem czemu Cię to tak bawi, 1.6 do lekkiej E30 daje radę. W zależności od wersji mogły robić pierwszą setkę nawet w 10.1 sekundy, wynik może nie jest imponujący, ale i tak taka 316 byłaby szybsza niż każdy Passat B5 1.9 tdi z mocą poniżej 130KM (można porównać dane techniczne) - to tak dla porównania. Poza tym wielu z tych, co postawili Ci piwo zabiłoby się nawet i 316 z napędem na tył gdyby tylko spadł pierwszy śnieg. RWD jest nie dla idiotów, trzeba ogarniać jazdę samochodem w ogóle. Wielu prześmiewców BMW czy tylnego napędu nie wiedziałoby co zrobić, gdyby ich dupa zaczęła wyprzedzać na zakręcie.
porównanie z passatem. Tylko jakiś typowy kapelusznik uzna to za cudo techniki które się nie psuje i produkuje ropę.
Diesle są do ciężkich robót, coś przewieźć co ma kilkaset kg, pociągnąć albo podróży z dużą rodziną przez kraj czy Europę. Takie jest moje zdanie na temat diesli.
Co do tej mocy też bym nie przesadzał, panuje jakieś dziwne przekonanie że jak ktoś zaczyna jazde samochodem to mały silnik bo się zabije.. ja mam inne doświadczenia. Zacząłem od 1.8 oczywiście benzyna i od razu mi było mało mocy, a takie 1.6 i 10s o którym wspominasz to jak auto było nowe a po 20 latach to parę koni już zdechło wszystko jest wyeksploatowane, nie ma szans na te fabryczne 10s dzisiaj.