darecki328 napisał/a:
Telefon komórkowy ma służyć do rozmów i do wysyłania smsów.
Ja podobnie bym napisał gdyby to było 14 lat temu i miałbym swoją Nokię 3210. Nastała jednak era smartfonów i są ludzie - a jest ich wiele, którzy korzystają z trochę rozszerzonej funkcjonalności w stosunku do tego co napisałeś. Podam więc parę przykładów - osobiście mam iphona, jestem bardzo zadowolony, służy mi do pracy i po pracy,co do przykładów - szybko naniosę notatki na służbowe pdfy będąc w podróży i wrzucę je na firmowego vpna, w tle słuchając fajnej nutki ze Spotify, jeśli chodzi o bardziej zaawansowane rzeczy jako że os iphona to system unixowy, zaadaptowałem go swoich potrzeb; cron sobie chodzi w tle i monitoruje firmowe bramki mikrotik i węzły sieci, w razie problemów od razu wyskakuje mi wiadomość push jak pingi nie odpowiadają, kilka innych rzeczy też iphone monitoruje, ale nie będę się rozpisywać bo po co - konsola to potężne narzędzie - tak wiem, że w Androidzie też jest, więc czemu iphone a nie android ? osobiście nie jestem przekonany do androidowych telefonów - żona ma i już dwa razy musiałem go czyścić do zera bo od instalowania softu ten cały android się straszliwie zamula, jakieś mallware w tym androidowym sklepie, programy które muszą czyścić ram co jakiś czas bo appki go zawalają a system operacyjny sam sobie z tym nie radzi, kiepawo napisany garbage collector, który tak właściwie nie istnieje i ram zawala się poprostu sam. To wszystko to jak dla mnie totalne nieporozumienie i brak profesjonalizmu, więc tyle w tym temacie.