Tylko trzeba mieć na uwadze, że Palikot przejął też sporą część lewicowych obyczajowo wyborców PO, a także SLD, a także lesby, geje, łosie, jelenie. Tak na prawdę Palikot stworzył pewną alternatywę, wpuszczając wielu nowych ludzi, lokalnych działaczy, samorządowców itd. Poza tym Palikot wyczuł idealny moment i wbił się w to, czego brakowało na polskiej scenie politycznej- nowość, opozycja. Na niego ludzie w ciemno głosowali praktycznie, a on sam nie miał konkurencji, bo ówczesna partia JKM w ogóle miała jakiś problem z tego co pamiętam, więc się nie liczyli, nie było Ruchu Narodowego(tak, wielu ludzi, którzy obecnie głosują na RN oddało kilka lat temu głos na Palikota, nie wierzysz to popytaj, niektórzy się przyznają
)
Korwin jak dla mnie podczas euro osiągnął szczytowe poparcie, chociaż nie wolno zapominać, że to jemu ciągle przybywa wyborców(wszak licealiści za nim murem stoją, a starsi ludzie siłą rzeczy odchodzą), jednak mając na uwadze rozłam jego partii, pewne kontrowersje obyczajowe, słaby wynik w samorządowych itp. to jednak ten przyrost głosujących jest niwelowany przez tych zniechęconych.
Jak życzyłbym Korwiemu tych 5% to słabo to widzę przy frekwencji jaka będzie- ok. 42,5-5%.
Mam nadzieję, że dostanie te 5, ale realnie patrząc to widze jakieś 3,5%, może 4..
Plankton z KNP dostanie pewnie z 0,5-1%, RN ok 1%(nieco ponad), wypalony Palikot koło 1,5-2%(i pewnie skończy karierę), Libertarianie o ile uzbierają 100k podpisów, to dostaną około 20, może 30 tyś. głosów w całym kraju.
Jak dla mnie wygra jednak platforma, potem pis(obie te partie grubo powyżej 30%), SLD ,PSL i mam nadzieję, że się mylę, ale korwin, niestety poniżej progu.
Na prezydenckie obstawiałbym, że Bronek nie wygra w pierwszej turze, Duda powyżej 20 to pewniak, ale znów z Korwinem i Ogórek nie byłbym taki pewny. O ile piękna Madzia ma w sondażach powyżej 5% i otrzyma głosy wyborców SLD to znów Korwin ma wielu konkurentów- Braun, Deska, Kukiz, Wilk czy nawet Kowalski.
Obecnie w sondażach Kukiz wypada lepiej, a prawdopodobnie większość osób gdyby nie na niego to oddało by głos na Korwina, podobnie trochę podbierze Wilk, trochę skubnie Braun z Deską i ja tu widzę jakieś 3-4%.
Znalazłem dziś nawet kupon z eurowyborów z STSa
over 4,5 partii
over 22,5% frekwencja
PSL>TR
Solidarna Polska>PRJG
Razem kurs 4,17- jak na niemal pewniaki to przyzwoicie.