SethNecromancer napisał/a:
czy to jest to jest tzw buhurt?
Jak jest z dozwolonym uzbrojeniem w takiej zabawie?
Czy korbacze, kiścienie/morgenszterny lub buzdygany są dozwolone?
Korbacze, kiścienie nie są dozwolone, ponieważ nie można w pełni kontrolować broni (np. pokruszyć dłoń przeciwnika za tarczą, jeżeli łańcuch zawinie się na rancie) co do reszty broni to w granicach rozsądku są dozwolone, w Polsce nie spotkałem się jeszcze z ostrą bronią (słyszałem że niektórzy ruscy ostrzą).
Można korzystać z buzdyganów (tylko bez żadnych kolców, jedynie pióra), mieczy, tasaków, glewii, kos bojowych, pole axe'ów, wszelkiej maści toporów, buław, berdyszy, halabard itp.
Ogólnie z doświadczenia wiem że w buhurtach, miecz ma ograniczone zastosowanie, lepiej sprawdza się broń obuchowa, za to w walce 1vs1 tak jak na filmiku, lekki miecz jednoręczny daje przewagę w punktowaniu.
(no i zostaje jeszcze sprawa datowania, nie powinno się używać broni która nie widniała w żadnym źródle np. ikonografiach i pod żadnym pozorem nie można mieszać okresów czyli np. nie można założyć XIII wiecznego hełmu garnczkowego do XV płytówki, bo za niespójność w sprzęcie można zostać zdyskwalifikowanym przez organizatorów)