Wysłany:
2012-10-18, 21:06
, ID:
1489956
27
Zgłoś
@łysa_pała
Żywność owszem,ceny podobne nie powiem,ale żarcie to nie wszystko,gdzieś trzeba mieszkać,jak się ma samochód zalać paliwo (dziś wlewałem prawie 1,9euro/l) itd.W Grecji nie ma czegoś takiego jak mieszkania komunalne,albo kupujesz,albo wynajmujesz,nie ma,że boli.Zatem jeśli dostaniesz nawet 500 euro,to żeby żyć normalnie wydasz 350 na mieszkanie,zostaje 150 "na życie",a gdzie opłaty?Prąd,który drożeje co jakiś czas,woda,tzw.kinokrista,wszystko idzie w górę.Tu nie chodzi o litowanie się nad Grekami,chodzi o to,że to nie ich wina,państwo ich rucha,politycy kradli,ale pałka się przegięła,system pożarł własny ogon,teraz szuka się pieniędzy kosztem obywatel,to nie fair,że ktoś wypracował sobie emeryturę,a teraz dostaje 1/3 z tego co miał,bez żadnego w sumie powodu.Podkreślam,nie pieprzcie,że Grecy nie pracują,obijają się Ci na pocztach,w biurach to fakt,ale to nie cała Grecja,jak by prosperował cały biznes turystyczny gdyby Grecy się opierdalali?Jakoś nikt nie narzekał na wycieczki do Grecji do niedawna,nażarł się,poleżał pod palmą i przywiózł album fotek do domu.
Jak dla mnie plan jest prosty,Grecja nie powinna nigdy zbankrutować ze względu na turystykę,jej przeszłość,zabytki to dojna krowa i gdzieś tam u góry komuś zaświtał świetny plan.Rzucić Greków na kolana,niech upadną małe biznesy,niech Grecy przyzwyczają się do pracy za drobniaki,wtedy przyjdzie ktoś z kapitałem,wykupi ziemię,wykupił hotel,wykupi lokal,przyjmie Greka za bezcen i ten sam biznes będzie się kręcił.To się już dzieje,widzę to,ludzie,którzy mieli knajpki,pensjonaty,muszą je sprzedać,bo w mediach nagonka,pokazywanie demonstracji,ludzie wolą jechać spokojnie do Chorwacji,a Grecja przez to biednieje.Poczekajcie trochę wspomnicie moje słowa,za kilka lat,o kryzysie nikt nie będzie pamiętał,będziecie przyjeżdżać znów na wakacje,ale nie do hotelu Greka tylko "biznesmena" z Izraela.