No i co udowodnili?
Że dwa identyczne auta zderzające się z tą samą prędkością rozpierdalają się identycznie.
Ale jeżeli jedno z nich ma większą prędkość, to zwiększa się jego energia kinetyczna, i to nie liniowo. No i we wzorze jest masa, ale kluczowa jest prędkość, bo jest w kwadracie.
zachowaj lepiej takie idotyzmy dla siebie i sie nie kompromituj w internecie.
jakim kretynem trzeba być żeby używać takich porównań ?
faktycznie jakby to pomnożył przez prędkość światła to by wyszedł wynik żę ja pierdolę.
Co ty kurwa jesteś? radziecki uczony ?
Nic się nie sumuje ...
Wcale się nie dziwię że chcą zlikwidować gimnazja...
W podstawówce w 6-7 klasie na fizyce tego uczyli.
Masz tu pismo obrazkowe (angielski nie wymagany)
youtube.com/watch?v=r8E5dUnLmh4
gość ma trochę racji, tylko źle to rozpisał, bo na pęd powinien to rozpisać
innymi słowy, osobówka jadąc 150km/h, zderzyła się z ścianą pędzącą 80 km/h w przeciwną stronę ( bo ciężarówka ma belkę i nie ma strefy zgniotu )
pęd osobówki 41.7*1500 = 62550 p
pęd ciężarówki 22.24 * 30000 = 667200 p
kapujesz, pęd ciężarówki jest ponad 10 razy większy niż osobówki, dlatego jak przyjebie w nią osobówka, to ciężarówka jedzie dalej nie zwalniając nawet wyraźnie
Dlatego zapisał to 150+80
Ba zakładając masę i prędkość, mogę obliczyć o ile zwolni ciężarówka po pierdolnięciu, zwolni o ok 7.5 km/h ( w momencie uderzenia, bo jeszcze muszę obliczyć stratę prędkości na nadanie tej 1.5 tony prędkości 72,5km/h ale mi się nie chce )
Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo ostatnie gdzie miałem fizykę to liceum już ładne lata temu.
teraz się zastanawiam, czy pęd jest wystarczający, tzn czy nie rozpisać to z wzoru na energię kinetyczną
ciężarówka 15000*22.24^2 = 7419264 J
osobówka 750*41.76^2 = 1307923.2 J
tu wychodzi że ciężarówka ma 5.7 razy większą energię kinetyczną
i ciężarówka zaraz po zderzeniu z osobówką zwolni o ok 7.4 km/h ( w monecie uderzenia )
niech ktoś mnie uświadomi jak to powinno być ( z czego liczyć i czy się gdzieś nie walnąłem w obliczeniach )
A autor tematu jest upośledzony że tylko 2 tagi umie wpisać ? Administracja chyba też skoro nie wprowadza ostrzejszych wymogów, później nie można tematu znaleźć, bo kurwa ameby nie potrafią bardziej nad tagami pomyśleć.