Jaruzelski jest wielkim rosyjskim patriotą, w normalnym kraju zostałby powieszony (bo zdrajcy nie nalezy się honorowa, żołnierska śmierć przez rozstrzelanie), a co najmniej zdegradowany do stopnia szeregowego i osadzony w więzieniu.
Niech sobie wszyscy którzy tak pierdolą o tym, "że Jaruzel uratował Polskę bo by były Węgry 56' i chujowo by było", poczytają pamiętniki/raporty/notatki radzieckich oficerów, pamiętniki dyplomatów amerykańskich czy chociażby podręczniki akademickie do historii. Wszędzie pisze to samo, w ZSRR była taka chujnia, że nawet nie zwracali uwagi na resztę świata bo w domu im się dupy paliły. Przyjdzie taki jeden z drugi komuch i pierdoli, że stan wojenny był spoko.
Stan wojenny był po to by o 5 lat odwlec demokrację w Polsce i by swoim ludzią pozałatwiać stołki w funduszach, spółkach państwowych, by im przyznać kreyty, które spłacało później państwo itp.
Zapomniano napisać liczby określającej ilość jebanych kretynów wierzących, że "generał tak musiał, bo ZSRR by wjechał, wszystko zniszczył, kobiety zgwałcił, a dzieci zjadł"
magik, sam jesteś kretynem. osobiście rozmawiałem z dwoma kumplami mojego dziadka (czechami), którzy siedzieli w czołgach na czeskiej granicy i przebierali z niecierpliwosci nogami, zeby nam dopierdolic za 68
A to ci hultaje!
Mówisz, że Czechosłowacja posłałaby przeciwko nam wszystkie swoje czołgi? Oba?
Ja pierdole! Miliony analiz historyków, ujawnione dokumenty, akta, do tego wszystko można dostać wpisując frazę w google ale CHUJ, banda idiotów uważa że decyzja Jaruzelskiego była uzasadniona. Ochujało was? Ruscy NIE MIELI zamiaru wjechać do Polski, ustalili to na konferencji PRZED stanem wojennym, stwierdzili że nie będą o nią walczyć, wszystko jest w dokumentach. Ale po co czytać, lepiej wypowiadać się na temat o którym się nie ma pojęcia. Dla mnie nie różnicie się od debili noszących gadżety i ubrania z Che.
Oprócz Grupy Wojsk Radzieckich w NRD podobne zgrupowanie wojsk radzieckich stacjonowało w Czechosłowacji. Razem stanowiło to potencjał w postaci 59 dywizji, w tym 27 pancernych i trzech powietrznodesantowych. Dodatkowo należało brać pod uwagę dwa okręgi wojskowe Czechosłowackiej Armii Ludowej i dwa Narodowej Armii Ludowej NRD. Wokół granic Polski sąsiedzi mieli więc łącznie 75 dywizji, w tym 34 pancerne.
Może nie były to bezpośrednio czołgi Czechosłowackiej Armii, nie zmienia to faktu, że było ich więcej niż dwa.