SadystycznyRoman napisał/a:
A może to dlatego, że podczas normalnego użytkowania tych żarówek nie rozbija się ich na plecach?
A ile spośród tych świetlówek idzie do poprawnej utylizacji, którą zajmują się profesjonalne firmy, którym za tę utylizację trzeba płacić? Większość idzie do zwykłych kontenerów, a dalej na zwykłe wysypisko, w którym to ma się powoli rozkładać, by za te 100 lat po zasypaniu było to ładne, żyzne pole
Wiem, że to niby karalne, ale pracowałem dawno temu dorywczo w marketach i sam z polecenia kierownictwa wyrzucałem po kilkdziesiąt tych świetlówek do tych samych kontenerów, w których leżały przeterminowane jogurty i zepsute warzywa. Wszyscy od samej góry kierownictwa mieli to w dupie
edit:
@ Mudpie - gdzie? Ja nie widziałem w popularnych marketach mocniejszych od 60W. O "ozdobach choinkowych" na allegro słyszałem oczywiście, ale przecież nie będę robił sobie zapasu na cały rok kupując przez allegro, gdzie połowa się po drodze pewnie potłucze
edit#2:
że jeszcze dodam - z tego marketu wyżej wspomnianego wyrzucano wyłącznie działające świetlówki, bo po remoncie stare świetlówki nie pasowały do nowych lamp. Także takiego wała środowisku