nigdy nie kumałem czegoś takiego jak duma z tego że jest się Polakiem czy białym, mogę być z tego powodu zadowolony ale nie dumny, tak samo jak nie mogę być dumny z tego że mam dwie nogi i doje rąk, nie jestem dumny z osiągnieć polski jak i Polaków tak jak nie jestem dumny ze zdania matury syna sąsiadki obok, czy zwycięstwa mojego kuzyna w olimpiadzie matematycznej, jestem za to dumny z moich własnych osiągnięć i pracy
[...]jestem za to dumny z moich własnych osiągnięć i pracy
Zawisza i ten jego zaściankowy patriotyzm. Koleś powinien się, kurwa, zamknąć w jakiejś pustelni i tak znikną wszystkie jego problemy. Dobrze powiedział ten hipster od Palikota, że takie typy jak Zawisza tylko szkodzą Polsce. Narodowe smutasy i romantyczne, tragiczne marudy.
Których by nie było gdybyś wpierw ci ludzie przed tobą, z których dziś jest dumny mi.ni. Zawisza, nie zrobili swojego...quote]
nie było by też gdyby słońce nie świeciło, a w toku ewolucji nie powstałby nasz gatunek, i co mam być dumny ze słońca czy z ewolucji,
patriotyzm wymyślili rewolucjoniści francuscy, bo patrioci są tańsi od najemników, wychodzi z dwóch błędnych założeń pierwszego ze kultura jest wartością samą w sobie, a nie że o jej wartości stanowi jej funkcjonalność, druga, że ludzie z tego samego kręgu językowo kulturowego są zemną spokrewnieni w mniejszym lub większym stopniu co pozawala mi liczyć na ich altruistyczne zachowania, takie jak ochrona mojego interesu
nie było by też gdyby słońce nie świeciło, a w toku ewolucji nie powstałby nasz gatunek, i co mam być dumny ze słońca czy z ewolucji,
patriotyzm wymyślili rewolucjoniści francuscy, bo patrioci są tańsi od najemników, wychodzi z dwóch błędnych założeń pierwszego ze kultura jest wartością samą w sobie, a nie że o jej wartości stanowi jej funkcjonalność, druga, że ludzie z tego samego kręgu językowo kulturowego są zemną spokrewnieni w mniejszym lub większym stopniu co pozawala mi liczyć na ich altruistyczne zachowania, takie jak ochrona mojego interesu