Ciekawy temat
Tak więc wezmę udział w dyskusji.
No moim zdaniem bardziej wolnościowe, gdyż obywatel ma swoją wolę dzięki której jest wstanie decydować. W naszym kraju niestety odbudować wizerunku państwa opiekuńczego już się nie da. Zdecydowana większość ważnych gałęzi pełniących funkcję socjalną takich jak: edukacja, zdrowie publiczne, media które też podobno pełnią taka rolę przestały ją pełnić.
Zdecydowanie prościej i rozsądniej jest zbudować od nowa system który jest bardziej liberalny. Dlatego np. Moim zdaniem wolę iść do lekarza prywatnie gdyż wiem że zrobi to za kasę i jako że zależy mu na dobrym imieniu wykonuje pracę należycie.
Media publiczne a to ciekawa sprawa, bo czytałem że są warte 10 miliardów złotych a kto je utrzymuje obywatele a prezenterzy TVP zarabiają 10.000-50.000 zł kosztem obywateli.
ZUS - ja pracuje i nie odprowadzam bo do 26 roku zycia nie ma obowiązku o świadczeniu emerytalnym i bardzo się cieszę bo pracuję dorywczo w sklepach i tak np. przepracuje 10 dni w wolnym czasie i mam 600-700 zł a gdybym miał odprowadzane składki dostałbym z 300-450 zł i szczerze w dupie miałbym taką robotę.
Wychodzę z założenia jest MOJE nie ma wspólne i nasze, a takie ma założenie ZUS. Gdzie 1 obywatel ma oszczędzone 300.000 zł pobierze 20 razy emeryturke a reszta przepada na innych, lub przepada na dziurę bez dna.
A tak sami oszczedzacie umieracie i bynajmniej rodzina by coś odziedziczyła.