Czy ty aby na pewno żyjesz w Polsce? Gdzie kobieta boi się zachodzić w ciążę? Socjalna opieka ogranicza się do becikowego i straty pracy przez kobietę? Jak jest biedna to zabierają dzieci?
Klan był utrzymywany ze zbieractwa kobiet, mężczyzna jak coś upolował, to raczej to sam zżerał, by odciążyć panie , które karmiły starszych i dzieci - kolego. Neolit się kłania, aż do wynalezienia rolnictwa a potem udomowienia dużych zwierząt - czyli wstęp do panowania facetów (na nieszczęście).
Powiedz proszę, dlaczego mając na myśli masakrowanie feministek, piszesz o kulturach nieeuropejskich hmm?
Matrylinearność lub matryfokalność właściwie to dla mnie ideał.
Wiedzę masz dobrą widzę ale wnioski są oderwane od niej, jak wykładowca na kacu. Jeśli mnie trolujesz daj znać na priv.
Co powiesz o teorii sawannowej oraz wodnej małpy?
A może Cesarzowe Chin?
Ty łobuzie:
"Feminizm to ruch stworzony przez kobiety z wyższych grup społecznych, po to żeby mogły same być dysponentami majątku. Oczywiście o czym się nie mówi - w tamtych czasach na mężczyźnie spoczywał obowiązek utrzymania kobiety i dzieci...nawet w przypadku rozwodu "
Zwłaszcza jak laski zapierdalały w kopalni węgla za 0.5 stawki, dzieci za jeszcze mniej. Przeczytaj "Germinal"Emila Zoli lub zobacz film.
I pewnie dlatego te wszystkie programy aktywizacyjne dla kobiet i parytety są potrzebne?
Tak, masz rację samochód został wynaleziony dla lansu
Jak chcesz bezpiecznie to zainwestuj w czołg
Tylko wiedza i mądrość chroni przed pisaniem głupot
Ty to tak na serio piszesz, czy sobie jaja robisz?
Mężczyzna od zawsze był mniej wartościowy od kobiety.
Zdziwiony? Prosta biologia i matematyka.
O sile rodziny/plemienia/państwa od zawsze decydowała ilość ludzi. Ilość ludzi jest wprost zależna od ilości kobiet zdolnych do reprodukcji (czy muszę dodawać, że pojedyncza kobieta może wydawać potomstwo max raz na 9 miesięcy?)
Zatem kobiety były zawsze dużo bardziej cenne od mężczyzn.
I stąd wiele przywilejów, które kobiety miały od zawsze.
Mężczyzna aby być wartościowym musiał udowodnić swoją wartość poprzez to, że był dobrym myśliwym, wojownikiem albo rzemieślnikiem.
Kobiecie do przetrwania i przekazania dalej genów wystarczyło rodzić i nie wychylać się specjalnie.
Jeżeli komuś pojebało się w głowach, to właśnie kobietom - które od zawsze były uprzywilejowane i bynajmniej nie widzą powodu aby to się miało zmienić (Oprócz chlubnych wyjątków, które cenią sprawiedliwość międzyludzką nad wygodę własnej piczy...ale mam wrażenie to jest niewielki procent lub nawet promil populacji).
Nie rozróżniasz opisu rzeczywistości od jej afirmacji.
Tak - natura poprzez ewolucje ukształtowała człowieka i wciąż to robi, ale pomysł że można kilkadziesiąt (liczę tylko człowieka z Cro-Magnon) lat ewolucji odkręcić w jedno popołudnie jest zajebiście debilny.
Rżyj lemingu dalej. Korwin mówi Ci, że państwo nie może decydować za Ciebie, a sam Ci narzuca co do czego.
Teraz rozumiem dlaczego ktoś wyżej chwali się prowadzeniem kiosku i że głosuje na Korwina. Zwyczajnie nie potrafi samodzielnie myśleć. Trzeba mu narzucić ideologię, najlepiej hasła:
1. Zmniejszenie biurokracji
2. Wolny rynek
3. Państwo nie będzie okradało
Wystarczy, każdy myślący naprawdę rozpatrzy wszystkie za i przeciw, niemyślący połknie i będzie powielał, a naprawdę myślący będzie to miał w dupie i niezależnie od systemu dorobi się, sam zdobędzie znajomości, nikt mu nie będzie potrzebny.
Amen i chuj w dupę prawakom i lewakom cebulaki
jatutylkopacze
i o to chodzi. Z korwinistami się nie dyskutuje, do korwinistów się strzela. Przeciętny zwolennik tego starca ma mózg tak zapruty mułem,że nie potrafi myśleć inaczej niż przez pryzmat pseudoprawicowej ideologii. Popierać wolny rynek to jest tak jakby chwalić Czerwonych Khmerów
Co do zdobywani mięsa w warunkach polarnych, polecam obraz Zimne piekło (2003) "The Snow Walker".
To wyprostuje twoich zimowych mężczyzn bohaterów, poza tym kobiety polowały,łowiły ryby i małe stwory zarówno na równiku, jak i w klimacie arktycznym.
Co do płac i zatrudnienia: zakazano kobietom prac w kopalniach i zrębach żeby je chronić a nie że się nie nadawały.Mało kto o tym pamięta. Kto odbudował Europę po ostatniej wojnie? Kto orał i zbierał zboże, pracował w fabrykach, przy produkcji samolotów, czołgów i konserw? Kobiety właśnie.
Teraz mamy dziki kapitalizm korporacyjny, który jest ukoronowaniem patriarchatu. Dlatego jest źle, dlatego ludzie się nienawidzą wzajemnie.
Na szczęście wróże rychły koniec tej niesprawiedliwości, smok na wschodzie się przebudził! Przyniesie do zepsutej Europy swoje kulturowe wartości. Pozdrawiam.
Edit: Mam na myśli Chiny a nie Rosję
voidinfinity
postaram się wymyślić jakąś ripostę, daj mi dzień lub dwa