elfis napisał/a:
... ale to co ja osobiście pamiętam to natłok różnych sprzecznych informacji / to typowa manipulacja/, a z faktów to że samolot kołował kilka razy, że piloci byli pijani, prezydent kazał lądować i od razu skierowano winę na pilotów/ a każdy widział jak wyglądało lotnisko bez świateł, oraz ciekawostką było że rosjanie niedługo wcześniej zabrali urządzenia wspomagające lądowanie/
ale spoko, ....
No i widzisz w jakim jesteś błędzie. Nie wiem, jakie media są dla Ciebie wiarygodne, ale:
1. Nikt nie podawał, że piloci byli pijani. Była informacja, że Błasik był pijany - nigdy nie zostało to jednoznacznie zweryfikowane. Natomiast nie były tajemnicą jego skłonności.
2. Nie wiadomo, czy mlaskacz kazał jednoznacznie lądować. Było to jednak wskazane, bo wylecieli z opóźnieniem i skorzystanie z lotniska zapasowego spowodowałoby pewne opóźnienie w dotarciu na uroczystości. Ponadto zapis rozmów z kokpitu wiele sugeruje w tym temacie.
3. Samolot nie kołował kilka razy, bo kołowanie następuje na lotnisku. Ja pamiętam informację z mediów, że miał odejść na drugi krąg po pierwszej próbie, która wiadomo jak się skończyła.
4. Wina pilotów była ewidentna, nie powinni nawet próbować podchodzić do lądowania w takich warunkach. Tym bardziej, że ich uprawnienia na to nie pozwalały.
5. Urządzenia wspomagające lądowanie były tam od zawsze, ale były to urządzenia przestarzałe i nikt już z nich nie korzystał. Te same urządzenia są tam do dziś.
Powyżej Ci wypunktowałem informacje, które możesz sprawdzić. Zapoznaj się choćby ze stenogramem zapisu z rozmów z kokpitu.