srałeś dzisiaj?Dzieci i Indian od zawsze pływają w rzekach z piraniami . Jest to całkowicie normalne
Tak się składa że byłem w tym roku w Wenezueli w delcie rzeki Orinoko u Indian Warao i sam zażywałem kąpieli w rzece wśród namorzynów i pośród piranii , a jedynymi stworzeniami jakie mnie gryzły to były dokuczliwe insekty krążące nad głową .
Piranie jeśli już decydują się atakować dużo większe od siebie ofiary to tylko wtedy gdy te posiadają już duże krwawiące rany. co nie oznacza że ataki na ludzi w ogóle się nie zdarzają . Ale niebezpieczeństwo ataku jest naprawdę znikome.
Świadczy o tym choćby zachowanie zwykle spanikowanych przewodników o bezpieczeństwo turystów na zorganizowanej wycieczce . W przypadku piranii to sami namawiali ludzi na zażywanie kąpieli dokładnie w tym samym korycie rzeki gdzie kila godzin temu odbywały się pokazowe połowy tych ryb nęconych krwią i kawałkami mięsa.