czarnybass napisał/a:
Fajnie jakby zrobił taki nóż ze stali nierdzewnej, z takiego złomu jego robota jest warta gówno.
Jak się nie znasz to się nie odzywaj.
Stale nierdzewne nawet najlepszych gatunków mają twardość w zakresie 34-44 HRC.
Najtwardsza nierdzewna po obróbce plastycznej może dojść podobno do 58 HRC, ale jako metalurg od 14 lat nie spotkałem takiej.
Stale narzędziowe po obróbce cieplnej (hartowanie) mają w standardzie 55 - 66HRC. Po dodatkowych obróbkach plastycznych mogą mieć jeszcze więcej.
avic napisał/a:
Może ktoś będzie w temacie:
1) Co to za stal? Kiedyś niby słyszałem, że na początek rzeźbienia nadają się resory piórowe i stare tarcze do cięcia.. ale toto faktycznie dobre jest?
2) Długo trzyma ostrość takie cudo? Przy normalnym użytkowaniu oczywiście.
3) To raczej jakaś zwykła stal węglowa jest, nie zardzewieje taki kozik za szybko?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
odnośnie 1) u mnie w pracy narzedziowcy wszystkie ostrze robią właśnie ze starych resorów i jak do tej pory nic lepszego nie wymyślili. Niby nowsze gatunki stali typu NC6, NC11, , NCV1 powinny być lepsze, a nie są.
2) jeśli bedzie używał do normalnego cięcia, a nie rąbania to nie do zajeżdżenia
3) to stale narzędziowe niskostopowe o podwyższonej wytrzymałości po obróbce plastycznej i cieplnej. Mają podwyższona wytrzymałość na korozje ze względu na małą ilośc węgla, ale pozostawione na deszczu skorodują.
MAD DOG czy Ray Mears (bushcraft) robia ze stali O1 1.2510, NMWV