Autor postu normalnie mnie załamał !! Nie ma maszyn CNC 5D
xxxD - to wymiar czegoś, a xxxA - to czyste współprzędne w pewnej przestrzeni.
Wymiar masz tylko w obrazie (gry, rysunek, skalowanie)
Współrzędne masz w wielu rzeczach, a także w obrazie (jakis przedmiot, pewna przestrzeń, matematyka, interpretacja, gry).
Maszyny CNC to nic innego jak zwykła maszyna z przekładniami, stołem, wrzecionem, narzędziem, obudową, no i silnikami... ale maszyna ni9e pójdzie, jak nie ma w sobie sterownika - np" Fanuc, Haas, Mazatrol, Heidenhain, Siemens, AssemCNC, Glagov. Sterownik (inaczej komputer maszyny) ma swój punkt referencyjny, on widzi pewną przestrzeń roboczą i ta przestrzeń to nie wymiar, a współrzędne, dlatego po włączeniu takiej maszyny musisz go "wyzerować", czyli maszyna szuka swojego punktu zerowego (referencyjnego), potem przy programowaniu musisz maszynie podać punkt zerowy (już nie referencyjny) detalu, który chcesz obrobić, dlatego w CNC nie ma 1D, 2D, 3D, 4D, 5D itd.
Jak już coś to maszyna CNC 5-cio osiowa lub 5 axis (axis z ang. to oś). Masz trzy współrzędne, jak w matematyce - X, Y, Z potem dochodzi stół / wrzeciono (zależnie jaka maszyna, bo Chiron wpadł na pomysł, aby ich frezarka miała ruchome wrzeciono). Stół ma przeważnie oś A, C, G, potem dochodzi jeszcze konik - oś F, B. Reasumując - masz X, Y, Z, A, B i to jest 5 współrzędnych, czyli 5 osi !! Dziękuję, dobranoc... i nikt nie musi mi tu pizdy spinać, że nie mam racji, jak kurwa siedzę w CNC dobre ponad 4 lata, z czego 2 i niecałe pół w samym programowaniu w CAD / CAM i przezbrajaniu.
... a guzikowym na CNC życzę powodzenia i wesołych świąt!
Jak ktoś ma chrapkę na CNC, to najpierw niech się nauczy obsługi guzika, pomiaru detalu obrobionego przyrzadami pomiarowymi - suwmiarka, mikrometr, czujnik zegarowy, a na końcu pomiarówka współrzędnościowa różnych firm - na początek polecam Mitutoyo.
Potem polecam zajebiście się nauczyć G-code (G-kod), to kod ISO maszyn, Mazak ma swój kod - Mazatrolowski, też ma w sobie G-code, no i na koniec, jak już G-code jest do perfekcji nauczone, to nauczyć się AutoCAD'a, SurfCAM'a, MTS'a, Solida i innych bo co firma, to inne wymagania!
Dla Twojej informacji - programowałem Mazaka w wersji Variaxis skonstruowany dla jednego detalu, który ma 12 osi + 2 wrzeciona + 4 podajniki + 2 chwytaki przesuwne. Taka maszyna zaczyna od planowania, frezowania i toczenia i finalizowania (wykończenia) detalu jednocześnie (UWAGA! Dla niektórych dziwne moze być, ale to nie jest centrum obróbcze). Jedyny Mazak w takiej wersji w Polsce, dla branży automotive (podstawy nadwozia, podwozia, części szkieletowych luksusowych samochodów), a żebyś się nauczył szukania - napisze że ta firma znajduje się w woj. Śląskim!