Nie wiem co to jest mata tatami omote, ale z tej wypowiedzi wynika, że jest to katana i ma konsystencję ludzkiego ciała
Poprawne cięcie kataną aka Sztuka ataku - uwielbiam to słyszeć, w ferworze walki zapewne nie robisz fikuśnych cięć tylko napierdalasz jak popadnie bo zanim machniesz to Ciebie rozplastrują. Tak było kiedyś a ty wielce zniesmaczony pokazujesz ceremonialne uderzenia, gdy tamci hamerykanie uderzali tak jak w zwykłej bitwie przystało w końcu o tym był program co lepsze w bitwie a nie w Tańcu z katanami, więc domorosły mistrzu ostrza, następnym razem oglądaj uważniej program lub w końcu naucz się angielskiego - to nie boli.
A my się czujemy zniesmaczeni (ciach)...
Supur. Wszystko pięknie ładnie, stawiacie zatem broń naprzeciw broni. Macie racje, zgadzam się w 100%. Katany są o wiele lepszymi ostrzami niż miecze europejskie. Europejski oręż bardziej zadawał obrażenia cięto - obuchowe. Bardziej skupiał się na sile uderzenia, niźli na technice, czy precyzji.
Problem polega na tym, że stawianie ostrza naprzeciw ostrza jest bezcelowe. Postawmy europejskiego rycerza naprzeciw japońskiego samuraja!
1. Europejscy rycerze byli zahartowani w boju. Rycerze, czy też żołnierze, wysyłani byli na bitwy, wojny, batalie, kiedy najtrudniejszym zadaniem dla Samurajów było... zapędzanie chłopów do pracy.
2. Rycerz, który musiał na polu bitwy wytrzymać w zbroi płytowej, namachać się jak szalony i jeszcze przeżyć, musiał mieć nieziemską kondycję.
[Dla ścisłości, dzisiejsze bractwa rycerskie ( kiedy te czasy już nie są popularne ) posiadają prawdziwe zbroje z tamtego wieku. Mój znajomy jest owym rycerzem, widziałem jak macha mieczem i ile potrafi wytrzymać biegając i walcząc w takim pancerzu ( a on nie jest "Rycerzem" hartowanym od dziecka na tę funkcję, tylko zwykłym facetem )].
Samuraje zaś posiadali pancerze skórzane z wstawkami drewnianymi. Były one bardzo lekkie i swobodne, ale zapewniały bardzo mierną ochronę.
Jeżeli zatem porównamy: mierny oręż Europejczyka, wspaniały, twardy, chroniący 90% ciała pancerz, kondycję owego woja, która jest na bardzo wysokim poziomie + coś najcenniejszego, DOŚWIADCZENIE W BITWIE...
Do:
Przewspaniałego oręża Samurajów, mocno miernego pancerza średnio ograniczającego ruchy, praktycznie zerowego pojęcia na temat prawdziwej walki...
To moim skromnym zdaniem:
Rycerz > Samuraj.
@up Panowie, panowie. Przecież porównujecie Koszykówkę do Piłki nożnej.... W obu jest piłka ale zasady inne.
Katana - najlepszy miecz na świecie ^^
Wiele mieczy było robionych do pchnięcia, albo cięcia. Katana jako jedno z niewielu ostrzy było stworzone do obu czynności z zabójczą skutecznością
Na jakimś forum ktoś dyskutował nt teoretycznej bitwy 1000 samurajów na 1000 husarzy. Wg mnie starczyłoby 100 husarzy...