Alfurbar napisał/a:
Znaleziony w lesie przypadkiem wilk ma lepszą opiekę medyczną niż amerykanie Niech żyje kapitalizm!!!
płacisz ubezpieczenie - leczą cie, nie płacisz - też wyleczą, ale będziesz musiał zabulić. Proste. Nic za darmo nie ma.
Nie wiem dlaczego wszyscy tak pierdzielą na system opieki w Stanach - tam przynajmniej masz możliwość wyboru pakietu ubezpieczeniowego i co za tym idzie ile będziesz płacił. A Polsce? - jak mówi stare wojskowe powiedzonko: chujowo, ale jednakowo.
Dlaczego zarabiając, załóżmy, 10tyś zł ( i odprowadzając odpowiednio dużo na Fundusz) jestem leczony tak samo i w takich samych warunkach jak ten, co zarabia 1tyś zł i odprowadza odpowiednio mniej? Odezwą się głosy - bo sprawiedliwość i równość społeczna. Tak, dla tego biedniejszego - bogatszy może czuć się pokrzywdzony. Bo w takim razie płaci i za siebie, i za biednego. Ktoś powie: "ma pieniądze, niech płaci dodatkowo za prywatne leczenie". OK, tylko po co wtedy mu płacić obowiązkowy Fundusz ...?
Ehh, a mi zostało jeszcze 5mieś w kolejce na tomograf głowy ... a czekam od stycznia. Szkoda słów ...